Hak sahipleri için;
Konut bağımsız birimler için 750.000 TL hibe ve işyerleri için 400.000 TL hibe desteği,
Konut bağımsız birimler için 750.000 TL kredi ve işyerleri için 400.000 TL kredi desteği, (2 yıl ödemesiz 96 ay vade, 10 yıl),
Ahırlı konut için 1 milyon TL kredi desteği,
Birden fazla konut veya işyeri olan hak sahipleri için 3 bağımsız birime kadar kredi destekleri,
Proje ve ruhsat işlemleri için her konut veya dükkân başına ayrıca 40.000 TL hibe desteği sağlanmaktadır.
06.02.2023 tarihinde cereyan eden Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen vatandaşlarımız başvurularını gerçekleştirebilirler. Ayrıca tüzel kişiler de Proje kapsamında hibe ve kredi desteği başvurusunda bulunabilmektedir.
Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında hibe ve kredi desteklerinden faydalanmak isteyen maliklerin AFAD hak sahipliğinden feragat etmesi gerekmektedir. Yani AFAD hak sahipliğiniz varsa (TOKİ ev hakkı) kredi ve hibe desteği alamazsınız.
Hak sahipliğinin karşılığında inşaat alan büyüklüğünden bağımsız olarak 1 hibe 1 kredi desteği alabilirsiniz.
Satın alınan bağımsız birim üzerinden AFAD hak sahipliğinden satın alan ya da başka bir malik tarafından faydalanılmadı ise proje kapsamında hibe ve kredi desteklerinden faydalanılabilir.
Hayır, maliklerin parseldeki hisseler oranında salt çoğunluğun sağlanması esastır.
Hayır, 7452 sayılı Kanun uyarınca yeniden yapıma ilişkin maliklerin tamamının muvafakatiyle yapılması gereken tüm iş ve işlemler maliklerin salt çoğunluğu ile yürütülebilmektedir. Yani %51 sağlanmalıdır.
Bu kişiler Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında hak sahiplerine sunulan hibe ve kredi desteklerinden faydalanmaksızın yapılacak uygulamaya dâhil olabilirler. Salt çoğunluk sağlanırken bu kişilerin arsa payları oranları hesaba katılır.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli yapıların dönüşümüne katkı sağlamak için 1.5 milyon TL finansman imkanı sunuluyor. Kampanya kapsamında vatandaşlara 100 bin TL taşınma yardımı, 700 bin TL hibe ve 2 sene geri ödemesiz 700 bin TL kredi imkanını kapsayan 1,5 milyon TL’lik destek sağlanıyor.
Kentsel dönüşümde hak sahiplerine kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımı İstanbul için aylık 8,000 TL dir.
Evinizin riskli yapı olarak tespit edilmesi durumunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 100.000 Tl taşınma parası desteği verilmektedir.
Evet ama sadece evlerden biri için alabilir.
Riskli binaların tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları müracaat üzerine, Bakanlığımızca lisans verilen ve listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesi ile www.kentseldonusum.gov.tr adresinde güncel olarak yayımlanan kurum veya kuruluşlarca yapılacaktır.
Kanunda risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, ülkemizde pek çok binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığı, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığı, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı belirlenmiştir. Bu yüzden, konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun olacaktır.
Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar alınmasına gerek yoktur. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterlidir
Riskli yapı tespitleri ve yıkım işlerinin masraflarını malikler karşılayacaktır. Riskli yapı tespiti ile yıktırma işlemlerinin Bakanlık veya İdare tarafından yapılması hâlinde, tespit işleminin masrafı ile yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu müdürlüğünce, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunulacaktır.
Riskli binaların tespitini, tahliyesini ve yıktırılmasını engelleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacaktır.
Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu kütüğüne işlenecektir. Malikler, tapu müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren 15 gün içinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne verecekleri bir dilekçe ile riskli yapı tespitine itiraz edebilirler.
Riskli bina tespitine yapılan itirazları, 4’ü Üniversitelerce ve 3’ü Bakanlıkça belirlenen ve 7 üyeden oluşan Teknik Heyet inceleyecektir. Teknik Heyetin, riskli bina raporunu uygun bulması halinde rapor kesinleşecek ve yıkım süreci başlayacaktır. İtiraz sonucunda binanın riskli olmadığına karar verilmesi halinde tapuya konulan şerh kaldırılacaktır.
Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilecek, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilecek ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise, yıktırma işlemleri mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştirilecektir.
Riskli olarak tespit edilen ve itiraz süreci sonunda riskli olduğu kesinleşen binaların yıktırılması Kanunun emredici hükmüdür. Yıkım konusunda maliklerce herhangi bir karar alınmasına veya anlaşma sağlanmasına gerek yoktur.
Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa hâline gelen taşınmazların malikleri tarafından değerlendirilmesi esas olacak ve yapılacak uygulamalara sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az 2/3 çoğunluğu ile karar verilecektir.
Kanunun geçen 2/3 çoğunluk, malik sayısının 2/3 çoğunluğu değil, sahip olunan hisseler oranında maliklerin 2/3 çoğunluğudur.
2/3’lik çoğunluk ile alınacak karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, rayiç değerinden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacak. Paydaşlara satış olmaz ise, bu paylar, Bakanlıkça satın alınacak ve 2/3 çoğunluk ile alınan karar uyarınca değerlendirilecektir.